Wat is mijn top 5 in de keuken?

Wat is mijn top 5 in de keuken?

Regelmatig krijg ik de vraag wat nou mijn meest gebruikte keukengerei zijn. Nu dacht ik laat ik daar maar eens een berichtje aan wijden.

Ik ben gek op koken en nog meer op eten, dus vandaar dat ik regelmatig op een afdeling van een woonwinkel te vinden ben waar keukengerei verkocht wordt. En de keuze is vaak onmogelijk groot. Als ik iets nieuws koop kijk ik vooral naar wat praktisch is, maar ook vind ik het erg belangrijk dat het niet schadelijk is voor mijn gezondheid. En uiteraard het oog wil ook wat, dus het is mooi meegenomen als het er ook nog eens leuk uit ziet. Hieronder mijn top 5:

1. Boretti fornuis

Met stip bovenaan staat ons Borretti fornuis. Dit is echt de beste aankoop geweest in onze keuken. Toen we ruim een jaar geleden ons huis kochten was dit eerst een hele grote wens van mij, maar Boretti’s zijn best prijzig en we hadden nog meer wensen op ons lijstje. Toen we toch we toch besloten om de keuken helemaal opnieuw te doen werd mijn wens werkelijkheid. En daar ben ik achteraf heeeel blij mee.

Toen we voor het Boretti fornuis gingen kijken kreeg ik veel tips erover. Eentje die veel terug kwam was om voor 2 ovens te gaan, omdat met één grote oven (90 cm breed) het lang duurt om deze op te warmen. Dus kozen we voor een boretti fornuis met twee ovens: één ‘grote’ van 60 cm breed die op elektrisch werkt en één ‘kleine’ van 30 cm die op gas werkt. Die laatste gebruiken we heel vaak, omdat de oven in no-time warm is en een gasoven toch een net iets ander (lees beter) resultaat oplevert. Dit komt doordat de lucht van een gasoven door de verbranding van gas vochtig is. Hierdoor drogen gerechten minder uit. De verwarmde lucht in een elektrische oven is droog. Tevens is de hitte van gas intenser.

Ons Boretti fornuis heeft 5 pitten (2 grote pitten, een kleine pit, een wokbrander en een visbrander). Deze worden allemaal intensief gebruikt, alleen de visbrander iets minder. Een visbrander is een langwerpige brander geschikt voor een langwerpige pan (vispan) waarin je perfect vis of vlees kunt bakken.

Helemaal enthousiast geworden voor een Borreti fornuis? De huidige modellen vind je hier op een rijtje: Boretti fornuizen

2. Blender 

Op de tweede plaats van meeste gebruikte keukengerei/keukenapparaten staat mijn blender. Elke morgen maak ik een versie ontbijt smoothie voor mezelf. Dat vind ik echt heerlijk om de dag mee te beginnen. Het drinkt makkelijk weg. Daarnaast vult havermout erg goed en dat zorgt er voor dat ik de hele ochtend geen honger heb. Tot slot doe ik er ook altijd wat fruit in, dus begin ik de ochtend al gezond. Receptjes voor een ontbijtsmoothie heb ik al wel eens gedeeld met jullie: Havermoutsmoothies

3. Santokumes

Regelmatig moeten er verschillende ingrediënten voor mijn gerechten gesneden worden. Bijna altijd gebruik daarvoor mijn Santokumes. Dit type mes met de oorsprong uit Japan is perfect om je ingrediënten te snijden. Of het nu kip, vlees of kruiden zijn. Maar ook groenten koop ik meestal vers en snij ik zelf. Een Santokumes ligt perfect in de hand en is zeer geschikt voor snel snijden. Met een beetje oefening heb je dit zo in de hand. Een Santokumes is bovendien lichter in gewicht en scherper dan een gewoon koksmes. Een fijn mes dus voor de vele snijklusjes aan vlees, vis en groenten in je keuken.

Met een Santokumes kun je het beste snijden op een houten snijplank. Op harde materialen wordt het mes namelijk snel bot.

4. Houten snijplank

Mijn houten snijplank staat op 4. Hierboven noemde ik ‘m al. Om alle ingrediënten te kunnen snijden heb je een goede snijplank nodig. Ik heb gekozen voor een houten snijplank, omdat dit veel hygiënischer is dan een kunststof snijplank.

Een kunststof snijplank lijkt hygiënisch maar dat is schone schijn. In de kerven die door het snijden ontstaan houdt kunststof vuil vast, ook bij het afwassen blijft een deel zitten. Kerven in hout openen zich een beetje onder de invloed van warm water en daarmee was je vuil er eenvoudiger uit. Bovendien bevat hout tannines en is daarmee van nature antibacterieel.

5. Spatel

Onmisbaar in mijn verzameling keukengerei: een spatel. Het ligt misschien een beetje voor de hand dat dit keukengerei voorkomt in deze lijst, maar ik gebruik hem echt veel. De spatel die ik veel gebruik is van nylon. Het voordeel van een nylon spatel is dat deze buigzaam is en van zacht materiaal en daarom niet krast in mijn pannen.

Tot zover mijn top 5 in de keuken. Ik hoop dat ik je geïnspireerd heb met mijn blog en dat het wat makkelijker kiezen is als je keukengerei aan moet schaffen. Binnenkort zal ik een stukje schrijven over mijn favoriete pannen!

0/5 (0 Reviews)

Vergelijkbare berichten

Gezonde frambozensmoothie

Gezonde frambozensmoothie

Ben je ook zo’n smoothie-smuller? Zo niet, dan moet je zeker eens deze gezonde smoothie proberen. Smoothies zijn ontzettend lekker en heel gezond. Als ontbijt, lunch of tussendoortje. Ik maak ze meestal met plantaardig melk (bijv. amandelmelk), maar ook geitenmelk kan erg lekker zijn. Voor […]

Muffins met blauwe bessen

Muffins met blauwe bessen

Vandaag een recept voor muffins met blauwe bessen. Deze muffins zitten boordevol gezonde ingrediënten, dus zijn ideaal om mee te ontbijten. Weer eens wat anders dan een boterham of bakje kwark. Je kunt ze gerust de avond van tevoren maken en er de volgende dag […]Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *