Garnalenkroketjes

Garnalenkroketjes

Deze garnalenkroketjes zijn heerlijk als voorgerecht, bijvoorbeeld voor het kerstdiner. Ook zijn ze lekker als hapje bij de borrel. Wij serveerden ze als onderdeel van een drietal voorgerechtjes: een garnalenkroketje, een zalmbonbon en paling op toast met wasabi mayonaise. Oftewel een trio van vis. De zalmbonbon was ook erg lekker en makkelijk om te maken, dus dat receptje zal ik ook nog een keer met jullie delen.

Garnalenkroketjes maken is even wat meer werk, maar moeilijk is het niet. Het garnalenmengsel moet alleen wel 2 uur in de koelkast opstijven dus begin op tijd (een dag van tevoren kan ook). Ik gebruikte ongepelde Hollandse garnalen. Deze garnaaltjes zijn klein en smaakvol en dus ideaal voor een garnalenkroketje.

Als je te veel kroketjes hebt gemaakt, kun je ongebakken garnalenkroketjes gewoon bewaren in de diepvries voor een volgende keer. De kroketjes zijn romig van smaak, dus het is lekker om ze te serveren met een frisse dip. Bijvoorbeeld citroenmayonaise. Je kunt dit makkelijk zelf maken door wat citroensap (en eventueel wat geraspte citroenschil) te mengen door de mayonaise.

 

Wat heb je nodig? (voor 12 grote kroketten of 24 kleine kroketjes)

Voor de vulling:

  • 600 gram ongepelde garnalen of 200 gram gepelde garnalen
  • 2 kleine sjalotjes, fijn gesnipperd
  • 100 gram (room)boter
  • 80 ml witte wijn
  • 325 ml visbouillon
  • bosje bieslook, fijn gesneden of geknipt
  • zout en peper

Voor het korstje:

  • 3 eieren
  • panko (paneermeel)

Hoe maak je het?

  1. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de gesnipperde sjalotjes toe en fruit een paar minuten. Roer vervolgens de bloem er door heen en bak ook deze, al roerend, even mee.
  2. Giet de witte wijn er bij en vervolgens de visbouillon. Roer het geheel goed door tot het een gladde ragout wordt.
  3. Laat de ragout ongeveer 10 minuten op zacht vuur koken.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg de bieslook toe en garnalen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Giet de garnalenragout uit over een bakplaat, strijk glad en dek af met vershoudfolie. Laat afkoelen en daarna twee uur opstijven in de koelkast.
  6. Klop de eieren los in een bord en giet wat panko in een tweede bord.
  7. Verdeel de garnalenragout in 12 of 24 gelijke delen en maak er kroketjes van. Haal ze eerst door het ei-mengsel en dan door de panko.
  8. Verwarm olie in een (frituur)pan tot 180 graden en bak de kroketjes ongeveer 4 minuutjes, tot ze goudbruin zijn.
0/5 (0 Reviews)

Vergelijkbare berichten

Amaretto Panna Cotta

Amaretto Panna Cotta

Maak je kerstdiner compleet met dit heerlijke kerstdessert: Amaretto Panna Cotta. Een lekker, romig en feestelijk dessert. Het makkelijke aan panna cotta vind ik dat je het van tevoren al klaar kunt maken. Je hoeft dus niet tijdens het kerstdiner nog de keuken in om […]

Pasteitjes met zelfgemaakte tonijnragout

Pasteitjes met zelfgemaakte tonijnragout

Vandaag een lekker voorgerecht wat je kunt serveren tijdens de kerstdagen: pasteitjes met tonijnragout. Het is nog maar net sinterklaas geweest, maar voor je het weet is het al weer kerst. Daarom wil ik de komende periode een aantal leuke en makkelijke kerstgerechtjes met jullie […]



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *