Mayonaise

Benodigdheden:
3 of 4 eierdooiers
500 ml zonnebloemolie
mosterd
citroensap
witte wijnazijn
zout en peper

Bereiding:
Zorg dat je eierdooiers op kamertemperatuur zijn! Wanneer je eieren koud zijn, ‘pakken’ ze niet met de olie en gaat het geheel schiften. Mocht je saus gaan schiften, doe er dan een eetlepel lauw water door.

Doe de eierdooiers in een ruime bak. Klop de dooiers. Het mengsel wordt nu lichter van kleur. Als het een gladde massa is geworden, kun je beginnen met het druppelen van de olie, terwijl je blijft kloppen. Voeg een klein beetje citroensap toe. Het zuur zorgt ervoor dat de eieren sneller binden met de olie. Blijf kleine scheutjes olie toevoegen terwijl je klopt. Hoe meer olie je toevoegt, des te dikker de mayonaise wordt.

Als je mengsel de gewenste dikte heeft, kun je smaakmakers toevoegen. Een lepel mosterd en zout en peper. Om de mayonaise fris te maken, voeg je naar smaak citroensap en/of witte wijnazijn toe. Door de citroensap of de wijnazijn wordt de mayonaise dunner. Door meer olie toe te voegen, wordt hij weer dikker.

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *