Wereldgerecht: Japanse kip Teriyaki

Wereldgerecht: Japanse kip Teriyaki

Ik wil vandaag een recept voor een Japans wereldgerecht met jullie delen: Japanse kip Teriyaki. Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij vlees, gevogelte of vis wordt gebakken in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans krijgt. Teri = glans en yaki = bakken. Deze heerlijke Oosterse marinade is makkelijk zelf te maken. Ik heb bij dit gerecht gekozen voor kipfijfilet, omdat dit wat malser en sappiger is. Wat betreft de groenten kun je ook varieren met wat jij lekker vindt.

Ik heb lang geleden Teriyaki op uit een pakje van Knorr en ik dacht dat kan ik beter en gezonder. Dit recept is echt vele malen lekkerder dan de versie van Knorr, super gemakkelijk te maken en bovenal onder pakjes en zakjes.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen):

  • 300-400 gram kipdijfilet, in blokjes
  • 300 gram (zilvervlies)rijst
  • 2 of 3 stengels bosui, in stukjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 300 gram peultjes, gedopt
  • 1 bakje champignons, in plakjes
  • 4 el sojasaus (Kikkoman)
  • 3 el mirin
  • 3 el honing
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 cm gember gember, in kleine stukjes
  • evt. sesamzaadjes

Koolhydraatarm

Voor de koolhydraatarme variant van dit gerecht vervang je de (zilvervlies)rijst door bloemkoolrijst, de mirin door droge sherry en de honing door Xucker.

Hoe maak je het?

  1. Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze bruin kleuren. Haal de sesamzaadjes op tijd uit de pan anders verbranden ze.
  2. Kook de rijst volgens de verpakking.
  3. Breng ondertussen een pannetje water aan de kook en kook de peultjes in ongeveer 5 minuten beetgaar.
  4. Sla de kippedijtjes voorzichtig plat met de platte kant van een mes of houten lepel en bak deze op de vetste kant in een droge, voorverwarmde pan, op hoog vuur mooi knapperig. Daarna ook op de andere kant
  5. Draai nu het vuur laag en voeg de honing toe. Bak nu de kip tot deze een mooi glanzend laagje krijgt. Let op! Houdt de kip goed in beweging, anders brand de honing aan.
  6. Als de kip een mooi glanzend laagje heeft, snij deze in mooie plakjes;
  7. Bak nu de champignons in de pan van de kip circa 3 minuten of gematigd vuur.
  8. Leg de kip nu terug in de pan, voeg de sojasaus, de mirin, de gember en de kruiden toe en draai het vuur weer hoog. Laat de saus nu goed indikken;
  9. Voeg nu de helft van de bosui en de peultjes toe en laat nog ongeveer 1 a 2 minuten pruttelen.
  10. Serveer de kip Teriyaki met witte rijst en garneer met een gesneden bosuitje.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *