”Hoelang moet ik die groente koken?” of ”Wat is de kooktijd van die groente?” zijn vragen die ik vaak krijg. Er zijn namelijk zoveel soorten groente en elke groente heeft weer een andere kooktijd. Ook zelf zoek ik regelmatig kooktijden op zoals bijvoorbeeld hoelang je sperziebonen moet koken.
Om hier antwoord op te geven heb ik onderstaande tabel opgesteld met de kooktijd per groentesoort. Let op! De kooktijden in onderstaande tabel zijn wel een richtlijn en niet vast. Zo kan het zijn dat bij verse groenten de kooktijd iets langer is. Ook is de kooktijd van broccoliroosjes korter dan een hele broccoli. Prik eventueel met een vork in de groente om de garing te testen; de dikste stukken moeten zonder al te veel moeite aan de vork blijven hangen bij een beetgaar resultaat.
Groentesoort | Ideale kooktijd |
---|---|
Andijvie | 5 minuten |
Artisjok | 45 minuten |
Asperges groen | 6 minuten |
Asperges groen | 8 minuten |
Aubergine | 5 minuten |
Bimi | 3 minuten |
Bleekselderij | 10 minuten |
Bloemkool | 10 minuten |
Boerenkool | 20 minuten |
Bospeen | 5 minuten |
Bosui | 3 minuten |
Broccoli | 4 minuten |
Champignons | 5 minuten |
Chinese kool | 8 minuten |
Courgette | 5 minuten |
Groene kool | 10 minuten |
Knolselderij | 15 minuten |
Koolraap | 15 minuten |
Koolrabi | 10 minuten |
Kousenband | 15 minuten |
Paddenstoelen | 5 minuten |
Paksoi | 5 minuten |
Paprika | 5 minuten |
Pastinaak | 20 minuten |
Peultjes | 5 minuten |
Prei | 10 minuten |
Rabarber | 8 minuten |
Rode biet rauw | 50 minuten |
Rodekool | 20 minuten |
Savooiekool | 10 minuten |
Snijbiet | 5-10 minuten |
Snijbonen | 10 minuten |
Sperziebonen | 12-15 minuten |
Spinazie | 5 minuten |
Spitskool | 10 minuten |
Spruiten | 10 minuten |
Sugarsnaps | 5 minuten |
Taugé | Halve minuut |
Uien | 10 minuten |
Venkel | 10 minuten |
Winterwortel | 7 minuten |
Witlof | 5 minuten |
Witte kool | 10 minuten |
Waspeen | 15 minuten |
Zeekraal | 2 minuten |
Zuurkool (geopend) | 10 minuten |