Shakshuka met feta

Shakshuka met feta

Vandaag deel ik een vegetarisch recept van Shakshuka met jullie, aangezien het de Nationale Week Zonder Vlees is. Deze week is ingesteld om Nederlanders bewuster te maken van hun vleesconsumptie.

Wist je dat je met een weekje zonder vlees de hoeveelheid water bespaart van maar liefst zeven maanden douchen en de hoeveelheid CO2 van 111 km autorijden? En wist je dat je jezelf een flexitarier mag noemen als je minimaal één keer per week geen vlees eet? Ook voor echte vleesliefhebbers is dit makkelijk vol te houden. Zeker als je een aantal gerechten hebt waarbij je vlees helemaal niet mist.

Zoals dit vegetarische gerecht wat ik nog maar sinds kort heb ontdekt, maar waar ik meteen dolenthousiast over was: Shakshuka. Shakshuka is een eenpansgerecht van gepocheerde eieren in tomatensaus. Je maakt het lekker pittig door allerlei er soorten kruiden aan toe te voegen. Oorspronkelijk komt het gerecht uit het Midden-Oosten. Daar wordt het gegeten als avondeten, maar ook als ontbijt. Shakshuka betekent letterlijk ‘ mengsel’, aangezien het een mengsel is van kruiden en groenten. Serveer het met een stuk stokbrood, zodat je lekker kunt dippen in de saus. Dit gerecht is niet alleen gezond, lekker en makkelijk. Het staat ook nog eens binnen een half uur op tafel.

Eet smakelijk! En laat even weten wat jouw favoriete vegetarische gerecht is. Dat zou ik heel leuk vinden!

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?

  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 eieren
  • 2 aubergines, in kleine blokjes
  • 2 rode paprika’s, in kleine blokjes
  • 1 (of 2) blikjes tomatenblokjes
  • 2 el wijnazijn
  • 200 gram feta
  • kruiden
  • verse of droge kruiden zoals peterselie of munt
  • zout en peper
  • stokbrood

Hoe maak je het? 

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan of grote koekenpan en fruit hierin de gesnipperde ui.
  2. Voeg de geperste knoflook, blokjes aubergine en blokjes paprika toe en bak een aantal minuten mee. Daarna voeg je de tomatenblokjes toe, 2 eetlepels wijnazijn, een scheutje water en zout en peper toe naar smaak. Laat het geheel 10 a 15 minuten stoven.
  3. Na het stoven verbrokkel je de feta over het gerecht.
  4. Maak vervolgens 4 kleine kuiltjes in de pan en breek hierin de eieren. Leg een deksel op de pan en bak de eieren in 8 minuten gaar. Het kan zijn dat de eieren een beetje snotterig blijven, maar als je de pan van het vuur haalt stollen de eieren ook nog een klein beetje door.
  5. Bestrooi de shakshuka met verse of droge kruiden zoals peterselie of munt.

Serveer het gerecht met stokbrood.

3.6/5 (7 Reviews)

Vergelijkbare berichten

Thaise gele curry

Thaise gele curry

Curry, wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Na de rode en groene curry, nu een receptje voor gele curry. Gele curry smaakt een beetje naar kip kerrie, maar dan wat pittiger. Ik heb een erg lekkere kruidenpasta gevonden van fair trade, waarmee je een […]

Hartige taart met prei, geitenkaas en walnoten

Hartige taart met prei, geitenkaas en walnoten

Vandaag een heerlijk recept voor vegetarische hartige taart. Hartige taart is lekker en leuk om te maken. Je kunt makkelijk variëren door zelf de ingrediënten te kiezen die je lekker vindt. Vandaag een vegetarische variant met prei, geitenkaas en walnoten. Eén keer per week proberen […]



4 reacties op “Shakshuka met feta”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *